wtorek, 13 maja 2014

Drożdżowe racuszki z rabarbarem

Dziś od rana w moim domu królowały drożdżowe racuszki z rabarbarem:)




 Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 50 gram świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- rabarbar, ilość wedle uznania

Drożdże, cukier, 1 łyżeczkę ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka i wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszać. Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Zdejmować z patelni i odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i gotowe:) Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam rabarbar w każdej postaci - muszę koniecznie odgapić takie racuszki :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też był rabarbar tyle że w cieście.Pycha. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie :) przepis dość prosty - zrobię kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham rabarbar:) więc muszę sprawdzić Twój przepis na racuszki:) pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie wiesz jakiego mi smaka narobiłaś a ja na diecie właśnie jestem..

    OdpowiedzUsuń
  6. No i moją dietę szlag trafił :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z rabarbarem jeszcze nie próbowałam,a wyglądają pysznie Twe racuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zgłodniałam... :) wyglądają mega apetycznie!!

    OdpowiedzUsuń