Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 50 gram świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- rabarbar, ilość wedle uznania
Drożdże, cukier, 1 łyżeczkę ciepłego mleka i 2 łyżeczki mąki dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać ciepłe mleko, dodać roztrzepane jajka i wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszać. Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Zdejmować z patelni i odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i gotowe:) Smacznego!
Uwielbiam rabarbar w każdej postaci - muszę koniecznie odgapić takie racuszki :)))
OdpowiedzUsuńU mnie też był rabarbar tyle że w cieście.Pycha. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :) przepis dość prosty - zrobię kiedyś :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam rabarbarek
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie racuchy :)
OdpowiedzUsuńKocham rabarbar:) więc muszę sprawdzić Twój przepis na racuszki:) pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jakiego mi smaka narobiłaś a ja na diecie właśnie jestem..
OdpowiedzUsuńNo i moją dietę szlag trafił :)
OdpowiedzUsuńOch, jakie smakowite :)
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem jeszcze nie próbowałam,a wyglądają pysznie Twe racuchy :)
OdpowiedzUsuńzgłodniałam... :) wyglądają mega apetycznie!!
OdpowiedzUsuń